Προσοχή στις ψευδαισθήσεις

  • Saturday, 08 June 2013

 

 

 

 

 

 

 

Κύριε πρωθυπουργέ,
Θα πρέπει να νιώθετε μεγάλη ικανοποίηση όταν πίνοντας τον πρωινό σας καφέ διαβάζετε στον ξένο Τύπο για το ελληνικό «success story». Πόσω μάλλον αν θυμάστε τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση. Τώρα τα hedge funds συνωστίζονται στην είσοδο, τότε διαπληκτίζονταν στην έξοδο.


Τα περσινά δημοσιεύματα τα είχατε χαρακτηρίσει ως εν μέρει υποκινούμενα από αυτούς που είχαν συμφέρον (και είχαν ποντάρει) στην αποτυχία της Ελλάδας. Δυστυχώς, η ίδια παρατήρηση ισχύει και για το «success story». Είναι πολλοί που έχουν συμφέρον να υπερτονίσουν την επιτυχία της Ελλάδας για δικούς τους πολιτικούς λόγους ή για ίδιο οικονομικό όφελος. Δουλειά σας είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Χωρίς να απορρίπτετε ή να υποβαθμίσετε τους επαίνους, μην τους αφήσετε να σας οδηγήσουν σε εφησυχασμό.
Η Ελλάδα είναι, σίγουρα, σε σημείο καμπής. Οι ρυθμοί επιδείνωσης έχουν σταματήσει. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις αναιμικής ανάπτυξης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να πιστέψετε πως οι ευσεβείς πόθοι μας ευοδώθηκαν. Εδώ που είμαστε, το σημείο καμπής μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να αποτελέσει έναν απλό σταθμό σε μια νέα πορεία επιδείνωσης. Ο,τι κι αν σας λένε, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε το εισιτήριο της καλής εκδοχής. Τους επαίνους θα πρέπει να τους αξιοποιήσετε για ένταση της προσπάθειας και όχι σε γιρλάντες πρόωρων πανηγυρισμών. Δεν χρειαζόμαστε άλλες οριζόντιες περικοπές. Χρειαζόμαστε, σίγουρα, πιο πολλές μεταρρυθμίσεις. Μια δημοσιονομική προσαρμογή που στηρίζεται σε φορολογικές επιδρομές, αλλά και μια τόνωση της ανταγωνιστικότητας που στηρίζεται μόνο στη μείωση των μισθών δεν μπορούν να μας πάνε μακριά. Οσο τα μισάνοιχτα επαγγέλματα είναι στην ουσία ακόμα κλειστά, όσο ο ανταγωνισμός εμποδίζεται στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, όσο τα ωράρια είναι αγκυλωμένα, όσο οι αποκρατικοποιήσεις μένουν στα λόγια, τόσο διακινδυνεύουμε την ανατροπή όσων καταφέραμε με θυσίες.
Δεν χρειαζόμαστε πελατειακές διευθετήσεις, ακόμα κι αν αυτές εμφανίζονται με τον χρυσό κανόνα του 4-2-1 ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Αντίθετα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη τόλμη στο Δημόσιο και στις περικοπές δαπανών?
Τέλος, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα όχι με το δέος και τις μικροσκοπιμότητες του φτωχού συγγενή ή της βρεγμένης γάτας, αλλά ως Ευρωπαίοι πολίτες που συνδιαμορφώνουν το κοινό τους σπίτι.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Σε έναν χρόνο από σήμερα θα πίνετε πάλι τον πρωινό σας καφέ παρέα με τον ξένο Τύπο. Το τι θα διαβάζετε τότε εξαρτάται από το τι θα κάνετε τώρα. Ωστε η σημερινή είδηση του «success story» να μην αποδειχθεί άκαιρη ψευδαίσθηση. Προσοχή, λοιπόν, στο κενό.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ.