Ιδέες, ρίσκο και ταλέντο

  • Saturday, 01 December 2012

Πώς θα έρθει η ανάπτυξη: Μερικές φορές η πιο σωστή και γενναία στάση είναι να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις.
Και ακόμα να παραδεχτείς πως αυτά που πραγματικά ξέρεις αφορούν περισσότερο τα εμπόδια, παρά τους επιταχυντές της ανάπτυξης: γραφειοκρατία, δύσκολες αδειοδοτήσεις, μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά, κυκεώνας νομοθεσίας, αντι-αναπτυξιακές νοοτροπίες, ασταθές περιβάλλον και ιδιοτελείς διαπραγματευτικές στάσεις (με νοιάζει το πορτοφόλι μου, αλλά επικαλούμαι το περιβάλλον...).


Η αποφασιστική εξάλειψη τέτοιων εμποδίων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα τη φέρει. Αφού, λοιπόν, εξασφαλίσεις τις προϋποθέσεις, πρέπει να σταθείς πίσω και να αφήσεις τους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό ισχύει πριν από όλα στο θέμα των επιλογών για την ανάπτυξη. Αλλά ας πάρουμε ένα παράδειγμα:
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 τα πρώτα PC θεωρούνταν παιχνίδια για παιδιά.
Ολοι οι ειδικοί πίστευαν ότι το μέλλον βρισκόταν σε τεράστιους υπερ-υπολογιστές ο μικρότερος από τους οποίους δεν θα χωρούσε σε ευρύχωρα διαμερίσματα πολυκατοικίας των βορείων προαστίων.
Οπως όλοι γνωρίζουμε, το PC τώρα είναι σε κάθε σπιτικό, ενώ οι υπερυπολογιστές εξυπηρετούν ίσως μόνο κάποιους αστροφυσικούς.
Αν η ανάπτυξη των PC απαιτούσε απόφαση επιτροπής ειδικών του υπουργείου Βιομηχανίας, είναι σίγουρο ότι δεν θα είχε προχωρήσει.
Τα δε οφέλη που απολαμβάνουμε όλοι μας δεν θα είχαν προκύψει.
Και να (νόμιζε ότι) ήξερε το υπουργείο Βιομηχανίας, καλύτερα να είχε συγκρατήσει την ορμή του.
Πόσω μάλλον σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ούτε στην οργάνωση του κράτους, αλλά ούτε και σε έναν αποτελεσματικό και αδέκαστο δημόσιο τομέα. Για να έρθει η ανάπτυξη, χρειάζεται μια ιδέα. Αλλά επίσης χρειάζεται και να πιστεύεις σε αυτήν την ιδέα για να κάνεις ό,τι μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα.
Η καλύτερη εγγύηση για αυτή την πίστη στην ιδέα που κυνηγάς είναι ότι είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις τον χρόνο σου, τη δημιουργικότητά σου και τα λεφτά σου για να την υλοποιήσεις. Φτάνει να μη σε εμποδίζουν ή να μη σου θέτουν παράλογα εμπόδια στον δρόμο σου.
Αν θέλουμε ανάπτυξη, συνεπώς πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα:
Πρώτον να άρουμε τα εμπόδια που έχουμε βάλει οι ίδιοι στην ανάπτυξη - και είναι πολλά.
Δεύτερον, να πιστέψουμε ότι υπάρχουν στη χώρα μας άνθρωποι με το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και την επιμονή να πετύχουν.
Και, τρίτον, να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους.
Για να έρθει η ανάπτυξη, χρειάζεται μια ιδέα, αλλά και να πιστεύεις σε αυτήν για να την κάνεις πραγματικότητα

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ.